WASHINGTON.
Efter årtionden av stiltje och tuffa regleringar börjar det röra på sig i den amerikanska skogen. Politikerna signalerar en vilja att öka användningen av biomassa från träd i energimixen.
”Här finns möjligheter för skandinaviska skogsbolag”, säger en expert till Di.
Ungefär 70 procent av Sveriges totala yta utgörs av skog. Motsvarande andel i USA är 34 procent.
Med tanke på USA:s storlek är det en himla massa skog.
Men trots det använder amerikanerna knappt skogen till energi. För närvarande utgör biomassa från träd ungefär 2 procent av USA:s energimix.
Nu finns det dock tecken på att förändring är på gång. Det kan innebära affärsmöjligheter för skandinaviska skogsbolag.
Det tror i alla fall Doug Faulkner, som Di träffar i Washington, DC. Han har jobbat stora delar av sin karriär med landsbygdsutveckling och förnyelsebar energi i statlig regi, bland annat på seniora poster inom energidepartementet.
”Skogen har varit en iskall politisk fråga under årtionden. Amerikanerna har varit fast i föreställningen att det är dåligt att överhuvudtaget röra skogen, att det skadar den”, säger han.
Han tror dock att de omfattande skogsbränderna i Kalifornien i höstas fungerat som en ögonöppnare för många, inklusive för president Trump. Totalt omkom 85 människor och den materiella förstörelsen var enorm.
”Folk har börjat inse att det måste finnas alternativ för hur vi hanterar skogen. Vi har mycket att lära av er i Skandinavien.”
Doug Faulkner sitter sedan 2012 i styrelsen för Svensk-Amerikanska Handelskammaren i Washington på grund av sitt mångåriga intresse för hur Sverige jobbar med grön teknologi inom energi.
”Här har regelverken kvävt de bolag som försökt. I dag finns exempelvis bara fem pågående projekt totalt i USA och Kanada som framställer biodrivmedel från träd.”
Men nu pågår ett arbete för att lätta på USA:s tuffa regleringar på området. En oberoende kommitté som agerar rådgivare till jordbruks- respektive energiministern på biomassaområdet har utnämnt 2019 till ”Trädets år”.
Samtliga fyra möten ska ägnas åt hur man kan öka mängden energi från skogen, framställandet av biodrivmedel och hur trä kan ersätta petroleum i andra typer av produkter, som exempelvis plast.
Doug Faulkner är för närvarande en av kommitténs två ordförande.
Det har dessutom börjat hända saker på den politiska nivån.
I våras antog kongressen en lag som lyfte fram betydelsen av skogssektorn för att framställa energi. Under hösten svarade cheferna för miljöskyddsmyndigheten, jordbruks- samt energidepartement kongressen med ett brev där man gav sitt fulla stöd.
Där stod bland annat att ”nyttjande av skogen kan ge flera miljömässiga, sociala och ekonomiska fördelar till våra samhällen, och samtidigt bidra till att göra USA självförsörjande på energi samt att skapa jobb”.
De avslutade brevet med att slå fast att biomassa ska spela en ”huvudroll för att täcka USA:s energibehov”.
Med tanke på hur den politiska dynamiken ser ut just nu i USA borde det dock inte komma som någon överraskning att Trump-administrationen visar intresse för att hålla landsbygdsbefolkningen nöjd. Områden med mycket skog röstade generellt på Donald Trump 2016.
Dessutom har avregleringar varit ett populärt tema för Vita huset, både inom finanssektorn och på miljöområdet.
Donald Trump själv har också visat intresse just för skogen. När skogsbränderna i Kalifornien rasade i oktober skrev han följande på twitter:
”Med ordentlig skogsvård kan vi sätta stopp för förstörelsen som ständigt sker i Kalifornien. Bli smarta!”
Han gav även ut en exekutiv order som syftar till att förbättra skogens förutsättningar och möjligheterna att undvika bränder.
Vad är det då som talar emot? Enligt Doug Faulkner handlar det dels om att intresset för alternativa energikällor har kommit av sig sedan skifferrevolutionen. USA är i dag världens största naturgas- och oljeproducent.
”Men det kommer tillbaka. Energi är ju ett cykliskt fenomen och man måste tänka långsiktigt. Själv har jag alltid sett biodrivmedel som den ultimata energiförsäkringen med tanke på att det är en inhemsk och hållbar resurs”, säger han.
Olika miljöorganisationer bidrar dessutom till att upprätthålla amerikanernas föreställning om skogen som helig. Han berättar om grupper som talar om skogsavverkning som att ”våldta ett landskap”.
Även om konkurrensen från nordamerikanska skogsbolag sannolikt blir hård menar Faulkner att skandinaviska bolag skulle kunna spela en viktig roll.
”Det gäller att gå försiktigt fram när man förklarar för allmänheten varför träd behöver avverkas och hur jobb kan skapas, då det är ett så känsloladdat fenomen. Skandinaviska bolag skulle kunna föregå med gott exempel.”
Svensk-finska Stora Enso STE R +1,22% är ett av de bolag som följer utvecklingen med intresse.
”Det är så klart intressant att den amerikanska administrationen funderar över hur de kan göra mer kring den skogliga bioekonomin”, skriver Daniel Badman, Public Affairs-chef, i ett mejl till Di.
”Vi håller på att titta på upplägget kring ‘Trädets år’ men har ännu inte fattat några beslut kring vårt engagemang.”
Vad året kommer att resultera i återstår att se.
”Den här typen av förändringar tar tid, och man måste ta ett litet steg i taget”, säger Doug Faulkner.